Pěstování perel - charakteristika

Říční perly, které prodáváme v našem e-shopu, jsou kultivované.

Perly jsou přírodním produktem, proto je každá perla originálem a drobné odchylky ve tvaru perel, barevnosti, lesku jsou běžné.

Je velmi pracné najít, například na perlový náhrdelník, sadu velmi podobných perel, které mají stejnou barvu, velikost a svou kulatostí se blíží k dokonalému tvaru. Naše šperky jsou vyráběny ručně a perly jsou do setů vybírány tak, aby byly tvarově i barevně co nejpodobnější.

Kultivace

  • Kultivací perel se rozumí jejich pěstování, kdy člověk zásahem do přírodního procesu vzniku perly zvýší pravděpodobnost jejího vzniku. Do schránky perlorodky je při kultivaci vloženo jádro z přírodního materiálu, které je během několika let obaleno perletí a ve schránce perlorodky přeměněno na perlu.
  • S kultivací perel experimentovali lidé již ve starověku, skutečný úspěch však po mnoha nezdarech zaznamenal až Japonec Kokichi Mikimoto, který zdokonalil proces kultivace mořských perel Akoya. Díky němu si dnes ženy po celém světě mohou dopřát luxus šperku z pravých perel.
  • Když ve 30. letech japonští obchodníci poprvé veřejnosti nabídli šperky z kultivovaných perel, nesetkali se s velkým úspěchem.
  • Dnes je naprostá většina pravých perel nabízených v luxusních i běžných klenotnictvích kultivovaná. Perly nalezené ve volné přírodě jsou – stejně jako v minulosti – velmi vzácné a nesmírně drahé. Komerční výlov přírodních perel se zachoval již jen v několika málo oblastech, například v Bahrajnu a v Austrálii.
  • Vývoj a zlepšování procesu kultivace pokračuje dodnes. V posledních letech se podařilo výrazně vylepšit kultivační postupy při pěstování sladkovodních perel, které za použití správné techniky dosahují kvality srovnatelné s perlami mořskými.
  • Dnes se perly kultivují hlavně v Asii, dále také v Americe, Austrálii a Oceánii. Kultivace probíhá vždy v přirozeném prostředí – v mořích, jezerech a řekách, nikoliv v laboratořích. Po více než sto letech od prvních pokusů o vypěstování perel dnes s jistotou můžeme vsadit na vysokou kvalitu kultivovaných perlových šperků.

Sladkovodní perly

Měkkýš Hyriopsis cumingii
Velikost 2 - 16 mm
Barva Nejčastěji bílé s krémovým nádechem.
Kvalita Nejčastější známkovací systém A-AAA.

AAA – perly nejvyšší kvality

Prakticky bezchybné perly, povrch perly má velmi vysoký lesk a alespoň 95% plochy je bez jakéhokoli typu přírodní vady (tečky, rýhy). Perla by měla mít dokonale kulatý tvar, vysoký lesk. U mořských perel Akoya by v této kvalitě měla být tloušťka perleti 0,4 mm a více (u sladkovodních perel to neplatí, neboť jsou tvořeny celé z perleti).

AA – standardní kvalita

Povrch perly by měl mít vysoký lesk, a nejméně 75% plochy perly by mělo být bez přírodních vad. Tvar perly je téměř kulatý, lesk bude velmi pěkný, silná vrstva perleti. Celkově jsou perly AA ve velmi pěkné kvalitě, ale ne tak krásné jako u kvality AAA.

A – nejnižší kvalita

To je nejnižší kvalita perly s nižším leskem anebo s vadami na více než 25% povrchu perly. Na povrchu perly mohou být rýhy, tečky, jejich tvar nemusí být příliš pravidelný.