Pěstování perel charakteristika

Pěstování perel - charakteristika

Perly jsou jediným drahokamem vznikajícím organicky. Každá je proto neopakovatelným originálem, která se mírně liší tvarem, barevností a odlesky. Vyrobit perlový náhrdelník složený z několika desítek perel stejné barvy, velikosti a lesku, tak jak to děláme se šperky Moon Pearls my, není vůbec jednoduché. Dobrý šperkař musí mít nejen veliký cit pro perly, ale také pořádnou dávku trpělivosti.

Pravé perly? Přírodní perly i kultivované

Naprostou většinu perlové produkce tvoří perly kultivované. S lovem přírodních perel se v současnosti můžeme setkat ještě například v Bahrajnu nebo v Austrálii. Přírodní perly jsou ale extrémně vzácné. Tomu samozřejmě odpovídá i cena. Tyhle výjimečné perly jsou totiž extrémně drahé.

Kultivace perel

Pěstovat perly se lidé snažili už od nepaměti. Povedlo se to ale až Japonci Kokichimu Mikimotovi. Právě on totiž začal na přelomu 19. a 20. století ve velkém pěstovat mořské perly. Když se ale ve 30. letech poprvé dostaly na pulty šperky z kultivovaných perel Akoya, nesetkali se tamní obchodníci s velkým úspěchem.

Jak probíhá kultivace perel?

Základem kultivace perel je vložení jádra do těla perlorodky. To se během několika let postupně obalí perletí a přemění se na perlu. Nemůže se stát, že byste si koupili šperk s perlou vypěstovanou v laboratoři. Perly se totiž kultivují zásadně v přírodních podmínkách – v moři, v jezeře nebo v řece. Většina perlové produkce pochází z perlových farem v Asii, méně také v Americe, Austrálii nebo Oceánii. Proces kultivace se neustále zlepšuje. Díky lepší technice jsou tak dnešní pěstované perly prakticky stejně kvalitní jako přírodní mořské perly.

Sladkovodní perly

Sladkovodní perly vznikají v měkkýši zvaném Hyriopsis cumingii. Česky se mu říká velevrub. Jsou velké 2–16 mm a mají nejčastěji bílou barvu s jemným krémovým nádechem. Sladkovodní perly jsou narozdíl od perel mořských, do kterých se vkládá jádro z přírodních materiálů, tvořeny jen a pouze perletí. Jejich kvalitu hodnotíme pomocí stupnice A–AAA.

AAA – nejkvalitnější perly

Označení AAA dostávají perly nejvyšší možné kvality. Mají vysoký lesk a dokonale kulatý tvar. Minimálně 95 % jejich povrchu bez jakýchkoli teček nebo rýh. Hezčí sladkovodní perly zkrátka neexistují.

AA – standardní kvalita

Perly AA jsou taková slušná střední třída. Pořád jsou velmi kvalitní a pěkné, ale na rozdíl od perel kvality AAA se tu mohou častěji objevovat nejrůznější nedokonalosti. Jsou téměř kulaté a pěkně lesklé perly s velmi silnou vrstvou perleti. Minimálně 75 % jejich povrchu nekazí žádná přírodní vada. Perly této kvality zpracováváme v našich dílnách úplně nejčastěji.

A – nejnižší kvalita

Perly s označením A jsou perly nejnižší kvality. Jejich lesk tedy není nijak ohromující. To je dáno i tím, že více než čtvrtinu jejich povrchu pokrývají nejrůznější přírodními vady. Ani jejich tvar nebude nejspíš dokonale kulatý. Jsou proto ideálním materiálem pro výrobu jemných a decentních náušnic ze sladkovodních perel.